Volle bak in Ghlin !

Elevage 05/10/2021

De SBS-paarden waren uitermate goed vertegenwoordigd op de grote fokkerijwedstrijd in Ghlin (2-3 oktober), met de Hippodrome de Wallonie als locatie. Talrijk aanwezig waren ze in de verschillende proeven, maar met een overduidelijk monopolie in de klasseringen en op de podia!

Waals Kampioenschap vrijspringen 2- jarigen

Op zaterdag traden een honderdtal 2- jarigen aan voor het Waals Kampioenschap vrij springen. 36 van hen hadden een SBS-papier. De zege was voor de SF JENEPI STE HERMELLE (Classic Bois Margot x Iron Man vd Padenborre). Vice-kampioen werd de SBS NOTRE CHANCE DU VERT PIGNON (Juke de l’Epinette x Ugano Sitte), geboren bij Mathilde Van Quickelberghe in Honnelles en voorgesteld door haar eigenaresse Océane Defoirdt.

Drie andere SBS-paarden haalden de Top 10: NUTS T.I. DE L’EPINETTE (Greco Sitte x Lord Calando), voorgesteld door haar fokster Isabelle Thery, uit Bellancourt, gelegen in de Hauts-de-France. NUROFEN D’ALPHI (Dayton Sitte x Ugano Sitte), en haar fokker Philippe Evrard in Marche-en-Famenne en NOWTAXE DU SEIGNEUR (Hortaxe du Seigneur x Aganix du Seigneur), een merrie van Marc Vanlangendonck in Honnelles.

De drie juryleden, Hubert Hamerlinck, Carlos Pinto en Luc Tilleman, hadden eerst en vooral oog voor de techniek van elke kandidaat, zijn stijl en aanpak op het hout. Daarna was het vermogen en aanleg aan de beurt. Op het einde van de wedstrijd, vertrouwde Carlos Pinto ons zijn indruk toe: ‘De 2- jarigen kwamen uitstekend voor de dag. Je merkt sowieso dat ze van aanpakken weten. Vandaag zijn de hindernissen veel technischer gebouwd. Het is belangrijk de techniek van een 2- jarige te beoordelen, met het oog op zijn werk in de toekomst op hoger niveau.’ Luc Tilleman: ‘Deze wedstrijd is uitstekend georganiseerd en we hadden niet veel problemen met de kandidaten. Er waren weinig weigeringen en er vielen weinig balken. De paarden waren goed, maar we hadden graag wat meer uitschieters gezien’.

Waals Kampioenschap vrij springen 3- jarigen

Daags daarna waren 75 paarden aan de beurt, met een andere jury voor het Kampioenschap vrij springen 3- jarigen. De SBS MITSUKO SITTE (Exocet du Houssoit x Ogano Sitte), voorgesteld door zijn fokker Nicolas Boudrenghien (Horse of Belgium – Sitte), zegeviert in dit onderdeel. Gevolgd door de SBS-hengst MAKAO DES HAUTS MONCEAUX (Hortaxe du Seigneur x Vulcain de Saint-Homme), voorgesteld door zijn fokster Céline Boucher in Saint-Ghislain, en door MOI JE SUIS LA RIVEREUILLE (Eternity du Seigneur x Corland), van Viviane Beernaert in Estinnes. Dezelfde fokster klasseert zich 5e met MAIS C’EST CA RIVEREUILLE (Cornet’s Prinz x Canadian River).

Het vervolg van de klassering wordt verzekerd door de SBS-paarden : MIAMI PYC (Greco Sitte x Ugano Sitte), fokker Pierre-Yves Crombé in Ath: MAESTRO DE VERCOURT (Bisquet Balou vd Mispelaere x Carthago), fokkers: Perrine Delcourt en Julien Vercruyse in Thuin, MY WAY TO MB D’EEL (Elite de l’ Herse x Castronom Z), fokkers: Lee Vandekerckhove en Mathieu Boxstael in Ladeuze, MORPHINE D’ALPHI (I’m Special de Muze x Landor S), fokker: Philippe Evrard in Marche-en-Famenne, MADEMOISELLE PYC (Fidelgo du Houssoit x Karioka Del Follee), fokker Pierre-Yves Crombé in Ath.

Waals Veulenkampioenschap

Op de andere piste traden 96 veulens aan (waarvan 55 SBS), vergezeld van hun moeder. Een jurylid oordeelde elke kandidaat op model en gangen. Dit was Thierry Morrier uit Frankrijk en hij kwam eigenlijk poolshoogte nemen over de Belgische fokkerij: ‘Ik zag hier veel diversiteit, zeer goede veulens maar ook mindere. De diversiteit maakt het interessant’.

In de dressuurrichting ging de zege naar alweer een fokproduct van Viviane Beernaert, de SBS-hengst PREMIER REGARD SUR RIVEREUILLE (First Step Valentin x Don Juan de Hus). Nog een SBS-hengst pakte de 3e plaats: PALO ALTO DE LA COMOGNE (So Unique x Sandro Hit), een fokproduct van Christiane De Cooman in Beauraing, voorgesteld door Maxime Henry.

In de springrichting selecteerde de jury eerst de 19 beste veulens, alvorens hun fokkers ze een tweede maal voorstelden in een andere piste. Niet minder dan 10 SBS maakten deel uit van deze selectie. De Waalse Veulenkampioen 2021 werd het hengstenveulen SBS PACTOLE M-G C LEUZE (Grandorado TN x Darco), voorgesteld door Marie-Guy Chanoine in Grandmetz, rondweg een historische fokster bij ons studbook. De eerste reservekampioen werd PALISCO DU PRE DES SAULES (Cartaro 2 x Greco Sitte), een SBS gefokt bij Julie Destrebecq en Christopher Delplace in Mainvault. PENELOPE BIOLLEY (Chaccoon Blue x Converter) werd tweede reservekampioene. Geboren bij Brigitte de Biolley in Berlaar, werd dit merrieveulen voorgesteld door Pedro Mateos uit Madrid.

Spanje, Zwitserland en Frankrijk tekenden aldus present in Ghlin, zelfs al waren de Henegouwse fokkers het talrijkst op het appel. De locatie maakte dit natuurlijk voor hen perfect mogelijk. Het publiek was op het appel en de sfeer werd gesmaakt op de Hippodrome de Wallonie. Alweer een geslaagde editie voor het AHECS, dat hier tekende voor zijn 20e fokkerijwedstrijd!

  C.R.

Alle uitslagen op https://www.ahecs.be/fr/nieuws/live-results