Volg ALPAGA D’ARVILLE en Lara de Liedekerke in Tokio!

International 29/07/2021

ALPAGA D’ARVILLE (SBS, Wunder Boy van de Zuuthoeve x Shamaraan), kleinzoon van Argentinus, werd geboren op 11 april 2006 uit Mooney Raaphorst bij de fokkerij  d’Arville (Namen), het domein van de familie de Liedekerke. Zijn eigenaresse en amazone, Lara de Liedekerke, is een van de zeldzame ruiters op de Olympische Spelen in Tokio, die deelneemt met een zelf gefokt paard! Ze start deze vrijdag in Eventing met het onderdeel dressuur, net voor de cross en de jumping.

Het SBS mag dan ook trots zijn om een van zijn beste ambassadeurs in Eventing aan het werk te zien op de Olympische Spelen in Tokio, die doorgaan tot 8 augustus 2021.

Het is de allereerste maal dat dit duo deelneemt aan de O.S. ‘De Olympische Spelen zijn de apotheose van een sportieve carrière’, verklaart Lara de Liedekerke op Equi TV. ‘Ik mistte Londen en was niet geselecteerd voor Rio. Dus hoopte ik volop ditmaal, maar het was voor mij niet zoiets als alles of niets. Ik ging er op af als een andere wedstrijd en ik had voor mezelf uitgemaakt dat indien ik erbij was, ik klaar zou zijn! Ik probeer de O.S. te zien als een andere wedstrijd, ondanks alles wat ermee gepaard gaat. Uiteindelijk is het een dressuurproef, een cross en een jumping zoals elk weekend en ik hoop vooral er een onvergetelijke ervaring aan over te houden’.

Waarom Alpaga d’Arville? ‘Dit is een waardevol paard omdat hij me overal bracht. Hoe meer ik hierover nadenk, hoe meer dit klopt eigenlijk. Wij fokten hem en ik denk niet dat er 10 ruiters op de O.S. zijn die dit kunnen zeggen. Dus dit alleen al is een kleine overwinning .. Het is een compleet paard, uitermate betrouwbaar bovendien, die zijn proeven zoveel mogelijk tot een goed einde brengt. We gaan voor het maximum. Hij is er klaar voor en ik ook!’.

‘In Tokio denk ik dat het klimaat, de vochtigheid ook, factoren zijn die voordelen zijn voor mijn paard. Hij heeft de goede leeftijd en ervaring en kan dit dus aan. Het wordt hoe dan ook een unieke ervaring. Ik hoop te eindigen aan de ingang van de Top 25, dit zijn de drie beste combinaties van elk land. De concurrentie is sterk en iedereen gaat voor een Olympische medaille en niet louter voor de  deelname. Dus wordt het knokken. De wedstrijden gaan door met een nieuw format, zonder drop score. Het resultaat van elke ploeg telt en de strategie zal dus anders worden .. Maar voor mij is het voordeel dat ik niets te verliezen heb en alles kan winnen. Niemand zal orders uitdelen die alleen voor mij bestemd zijn en ik zal mijn uiterste best doen. Ik hoop dat de cross past bij mijn paard want het is zijn beste discipline om te scoren. Technisch is een dressuurproef veel ingewikkelder. De proef duurt niet langer dan 4 minuten met 4 wissels, waarvan 2 op dezelfde diagonaal. We deden dit nog nooit. Het is bijna een zuivere dressuurproef eigenlijk. Er zijn twee jumpings op de laatste dag. Dit voelt ongewoon. Maar het is de crème de la crème, ik heb de taart en ik hoop op het einde de kers te bemachtigen!’.

Het Eventing-programma

Vrijdag 30 juli: van 1h30 tot 4h00, Dressuur Team en Individueel, dag 1, sessie 1 – van 10h30 tot 13h10, Dressage Team en Individueel, dag 1, sessie 2 (Alpaga treedt aan om 12h50)

Zaterdag 31 juli: om 1h30: Dressuur Team en Individueel, dag 2, sessie 3

Zondag 1 augustus: om 0h45: Cross-country Team en Individueel

Maandag 2 augustus: om 10h, Jumping Team en Individueel qualifier - om 13h45, Jumping Team en Individueel finale.