Strijd tussen Oud en Modern: genetische kwaliteit wint het van alles

International 10/07/2019
BACARDI LES HAUTS (Rexar du Houssoit/Cavalier – fokker: P. Himpe te B-9600 Ronse) en Dominique Hendrickx (foto (c) D. Roest)
BACARDI LES HAUTS (Rexar du Houssoit/Cavalier – fokker: P. Himpe te B-9600 Ronse) en Dominique Hendrickx (foto (c) D. Roest)

Meerdere vaste waarden van het SBS maakten van het eerste weekend van juli gebruik om hun palmares bij te werken. Dit was het geval voor CHAMPAGNE DU RY-TERNEL (E.O.+) (Ugano Sitte/Major de la Cour – fokker: C-H Pochet te B-1460 Ittre), die zich een nieuwe zege toe eigende over 1.30 m op CSI*** Mons-Ghlin (BEL), net zoals CLOUZOT DE LASSUS (Ugano Sitte/Ténor Manciais – fokker: E. Payelle te B-7602 Bury), die bevestigde over 1.45 m op CSI*** Dettinghofen-Albführen (GER). Op CSI** Knokke (BEL) was dit ook aan de orde met DREAM VAN GENERHESE (Indian Gold van de Castershoeve/Wolfgang – fokker: P. Timmermans te 3945 Ham), die zegevierde over 1.45 m terwijl BACARDI LES HAUTS (Rexar du Houssoit/Cavalier – fokker: P. Himpe te B-9600 Ronse) zich de Grote Prijs over 1.45 m toe eigende.

Bij de jonge generatie weerhouden wij in het bijzonder de zege en de klasseringen op CSIYH San Giovanni de Marignano (ITA) van de 7- jarige GIULIA DU HOUSSOIT (R.O.+) (Button Sitte/Sherman Sitte - fokker: N. Boudrenghien te B-7904 Pipaix), terwijl de 1 jaar oudere – en geboren bij dezelfde fokkerij – FIDELGO DU HOUSSOIT (Button Sitte/Ksar Sitte – fokker: Horse of Belgium te B-7904 Pipaix), SBS-gekeurd alvorens hij geëxporteerd werd naar Zwitserland, ook tekende voor tal van opvallende prestaties. Geboren bij dezelfde fokkerij, maar dit niet alleen. We noteren inderdaad dat de dochter van de internationale prestatiemerrie ARTEMISE DU HOUSSOIT (E.O.) (Sherman Sitte/Ksar Sitte – fokker: Horse of Belgium te B-7904 Pipaix) en de bonte hengst, dezelfde moederstam delen, zijnde deze van de Ierse Abbey-Road (v. Ballinvella xx) in de afstamming waar we ook namen tegenkomen zoals deze van de internationale prestatiemerrie CASSANDRA DE L’EPINETTE (E.O.) (Ogano Sitte/Ugano Sitte – fokker: J-M. Velghe te B-7911 Hacquegnies), die niet alleen kan bogen op een vruchtbare sportieve carrière, maar ook op het moederschap van ICE MAN DU HOUSSOIT (v. Hunters Scendro), jonge hengst die bij het SBS werd gekeurd in 2017.

We blijven nog even bij fokkerij de l’Epinette om het even te hebben over BACARDI LES HAUTS. De winnaar van de Grote Prijs CSI** Knokke, beschikt eveneens over een bijzonder interessante moederlijn, bij name deze van Irène, genaamd Insurance (Cavalier/Whatamin xx), die voor de SBS-fokkerij tekende voor prestatiepaarden zoals BACARDI of TYRANO LES HAUTS (v. Ogano Sitte), maar ook zorgde voor kwalitatieve fokmerries zoals FEDRA LES HAUTS (v. Darco), moeder van de jonge GOTHA DE BAUDIGNIES (R.O.+) (v. Ugano Sitte -fokker: Ph. De Donder te B-7543 Mourcourt) die, na de titel van Kampioene van Wallonië 2012 in Ghlin veroverd te hebben, ging voor een veelbelovende sportieve carrière die goed was voor aansprekende prestaties in de proeven voor 7- jarige parden.

Tenslotte is er AMARULA LES HAUTS (R.O.+), de volle zus van BACARDI, moeder van ELIOS DE L’EPINETTE (v. Ogano Sitte), SBS-gekeurd voor hij geëxporteerd werd en van JUKE DE L’EPINETTE (v. Dayton Sitte), ook al SBS-gekeurd. Aldus is de cirkel rond ….

Zo is ook CLOUZOT DE LASSUS de halfbroer niet alleen van ANISETTE DE LASSUS (E.O.) (v. Sherman-Sitte – fokker: Horse of Belgium te B-7904 Pipaix), maar eveneens van de grote internationale winnares OKINAWA DU HOUSSOIT (E.O.) (v. Ksar Sitte), die een heel mooie carrière uitbouwde in Italië. Toch een mooie reeks nakomelingen voor LISTELLE DU PREYS (Ténor Manciais/Prince Ig’or x – fokker: J. Jorion à B-7910 Forest-lez-Frasnes).

Wat DREAM VAN GENERHESE betreft, hij doet niet onder voor de andere SBS-winnaars van het weekend, want hij stamt ook af van een bijzonder productieve moederlijn dankzij Elocia (R.O.) (Zuidhorn/Palfrenier), tevens moeder van de internationale prestatiepaarden die Indian Gold van de Castershoeve als vader hebben, SAM VAN GENERHEESE en QUARTZ VAN GENERHESE (R.O.+), zelf moeder van URAN VAN GENERHESE (R.O.+) (v. Moujik de Sohan). Betreffende Isabelle (R.O.) (v. Wolfgang), de moeder van DREAM, zij bracht de internationale prestatiepaarden RAPOENSEL (E.O.) en SIMBA VAN GENERHESE (v. Indian Gold van de Castershoeve), alsook BOEMERANG VAN GENERHESE (v. Moujik de Sohan), die geëxporteerd werd naar Mexico.

QED (CA)