Een paardenhotel ‘all-in’ met Liège Airport als locatie

International 09/11/2022
Horse Inn © JL DERU
Horse Inn © JL DERU

Het Studbook SBS ging op 8 november 2022 in op de uitnodiging van Equisfair, samen met andere leden van de cluster Liège Airport. Dit met de bedoeling deel te nemen aan de conferentie van Jonathan Heens (AGNC) ‘Soyez à cheval sur votre communication digitale’. M.a.w. ‘Zit stevig in het zadel als het op digitale communicatie aankomt, pb). Pierre-Yves Duchesne, Customers Service Manager bij Liège Airport, ging daarna over tot de voorstelling van Liège Airport - Cargo en de verschillende types vrachten die erbij horen: expres colli, e-commerce, verse en aan bederf onderhevige producten (planten, bloemen, groenten), farmaceutische producten, organen en stamcellen, niet-standaard goederen, levende dieren (runderen, kuikens, insecten, aquariumvissen en … renpaarden).

Natuurlijk weerhield dit laatste onze aandacht. Ook een bezoek aan de infrastructuur van het HORSE INN, volledig toegespitst op luchtvervoer en op het verblijf van de paarden en hun grooms, stond op het programma Deze specialisatie liet toe de deelnemende paarden naar de O.S. van Rio 2016 en Tokyo 2021 te vliegen.

Het HORSE INN werd in gebruik genomen in 2016 en telt 55 boxen die dicht bij de pistes  gevestigd zijn (de vliegtuigen bevinden zich op slechts 30 meter afstand). Dit is een absoluut voordeel voor de paarden, gezien ze minder gemanipuleerd dienen te worden alvorens aan boord te gaan en dus een pak minder stress te verwerken krijgen. Ze kunnen eerst ontspannen in een box, niet onbelangrijk als ze daags voor hun vertrek aankomen en dus een nacht ter plaatse blijven. Eens het vliegtuig klaar worden de paarden naar een specifieke laadkaai overgebracht, uitgerust met veilige antislip-vloerbekleding. Daar stappen drie paarden samen in een box en worden ze naar het vrachtvliegtuig gebracht. Liège Airport vertrouwde het vervoer van levende dieren toe aan het privébedrijf CHALLENGE HANDLING. Tijdens ons bezoek was Christian Jaucot aan zet, een professional uit de paardenwereld, die dit alles in goede banen leidde.

In 2021 verzorgde HORSE INN het transfert van 4504 paarden. Elke dag worden paarden vanaf Liege Airport naar hun bestemming gevlogen door de cargo-luchtvaartmaatschappijen El Al Cargo, Emirates, Icelandair, Qatar Airways en TNT Airways. Opmerkelijk feit toch wel is dat er vooral witte paarden en pony’s richting USA vliegen rond eindejaar … door de Amerikanen besteld als kerstgeschenk!

 C.R.