Economisch belang van de Belgische paardensector in de kijker

Varia 19/10/2017
(c)LGCT-S. Grasso
(c)LGCT-S. Grasso

PaardenPunt Vlaanderen organiseerde op 11 oktober een dialoogdag rond economie en de paardensector, in aanwezigheid van vice-eersteminister en minister van economie Kris Peeters. De bedoeling was bij te dragen tot een verbeterde concurrentiepositie voor onze Belgische hippische bedrijven. Het economisch belang van de Belgische paardensector werd daarbij uitgebreid belicht.

De Belgische paardenhouderij heeft immers economisch, maatschappelijk, sportief, therapeutisch en ook ecologisch veel te bieden. België is een van de belangrijkste paardenregio’s in de wereld. Op 14 maart 2017 keurde het Europees parlement een resolutie goed, die het belang van de paardensector erkent voor de open ruimte en de economie in de Europese Unie. Volgens de FEI genereert de sector meer dan 100 miljard euro per jaar. Er zijn naar schatting 7 miljoen paardachtigen in de EU, die minstens 2.6 miljoen hectare land gebruiken. Meer dan 900.000 jobs zijn uitsluitend afhankelijk van de paardensportindustrie in de EU. België noteert daarbij met 0.046 % de hoogste dichtheid ‘paard per persoon’ (per capita) in Europa.

Sportief staan onze paarden en ruiters aan de wereldtop. We verwijzen daarbij naar de vijf Olympische medailles in Londen, behaald door bij ons gefokte paarden. De SBS-gekeurde HALIFAX VAN HET KLUIZEBOS (Heartbreaker/Fétiche du Pas) staat momenteel helemaal bovenaan de WBFSH ranking voor springpaarden. Studbook SBS is daarbij derde beste stamboek ter wereld. Onze landgenoot Grégory Wathelet won recent nog de Grote Prijs van Aken. Niet alleen in jumping blinken onze paarden en ruiters uit. Ook in de rensport, dressuur, endurance … hebben onze paarden zich bewezen. Belgische paarden zijn gewoon wereldtop.

Naast al dit moois boeken ook organisaties en bedrijven uit de sector internationale successen.

De sector groeit en bloeit, en het is dan ook een uitdaging hem te ondersteunen in een efficiënte en duurzame ontwikkeling. We moeten dus alert blijven om dit succes te bestendigen en verder uit te bouwen.

Ook moeten we waakzaam blijven voor beperkingen die ons opgelegd worden en niet of minder bij concurrerende landen. Nogal wat EU-reglementering in andere lidstaten wordt minder strikt toegepast dan bij ons, bijvoorbeeld voor wat identificatie en transport betreft. Op gebied van fiscaliteit en vergunningen gelden er in concurrerende landen minder strikte regimes voor de paardensector dan bij ons.