Longines FEI Jumping Nations Cup Final 2019: de SBS-paarden waren op de afspraak!

International 08/10/2019
VENUE D'FEES DES HAZALLES (E.O.) (President/Alcatraz – fokker: D. Lamette te B-6940 Barvaux-sur-Ourthe) & Eve Jobs (c) HippoFoto
VENUE D'FEES DES HAZALLES (E.O.) (President/Alcatraz – fokker: D. Lamette te B-6940 Barvaux-sur-Ourthe) & Eve Jobs (c) HippoFoto

Voor deze ultieme afspraak van de Nations Cup 2019 – tevens een van de laatste kwalificatieproeven voor de Olympische Spelen 2020 – werd de balans opgemaakt: onder de niet te onderschatten concurrenten, aanwezig in Barcelona, bevinden zich 8 paarden met SBS-papier, waarvan 3 goedgekeurde hengsten, die zich klasseerden in de Top 5.

Zaterdag won Spanje de Challenge Cup met 4 strafpunten. De Nederlanders pakten ook uit en wel met de tweede plaats in deze proef, op de voet gevolgd – niet door een – maar door 3 landen die de 3e plaats deelden. En net daar kwamen onze SBS-paarden op de proppen, met ARTOIS D’AVILLON (Kashmir van Schuttershof/Verdi – fokker: M. Pierson te B-5330 Maillen) en de gekeurde hengst QUABRI DE L’ISLE (Kannan/Socrate de Chivre), onder Braziliaanse vlag. Maar eveneens VENUE D’FEES DES HAZALLES (E.O.) (President/Alcatraz – fokker: D. Lamette te B-6940 Barvaux-sur-Ourthe), voor de Verenigde Staten. Het Verenigd Koninkrijk zorgde mee voor de afsluiter van dit opmerkelijk drietal.

Zondag werd de toon gezet door de gekeurde hengst FLINTON (Clinton/Heartbreaker) en wel vanaf de eerste proef waar hij bevestigde als grote winnaar van de Caixabank Trophy, onder het zadel van de Italiaanse ruiter Emilio Bicocchi. Dit gezegd zijnde waren de SBS-paarden niet zinnens het hierbij te laten, want ze schitterden eveneens in de laatste en meest prestigieuze proef van het weekend: de Nations Cup Final. Alhoewel de eerste plaats de Ieren toekwam hielden onze talenten de eer hoog, aangezien de SBS-gekeurde JENSON VAN’T MEULENHOF (Vagabond de la Pomme/Quidam de Revel) en Niels Bruyseels voor  België de tweede plaats op de kop tikten, op de hielen gezeten door Zweden met volgende combinaties: DALILA DE LA POMME (E.O.) (Taran de la Pomme/Diamant de Semilly – fokker: Haras de la Pomme te F-14590 Le Pin) – Evelina Tovek en H&M ALL IN (Kashmir van Schuttershof/Andiamo Z – fokker: B. Huijbreghts te NL-4891 PV Rijsbergen) – Peder Fredricson op de derde plaats. Tenslotte kaapte Italië en zijn welbekende DINKY TOY VD KRANENBURG (Ogano Sitte/Kimball – fokker: J. Leterme te B-8980 Zandvoorde), onder het zadel van Lorenzo de Luca, de 4e plaats van deze finale weg.  

Nog even naar CSI4* Tétouan in Marokko, waar talrijke SBS-paarden schitterden in tal van proeven en waar Emeric Georges en zijn trouwe CHOPIN DES HAYETTES (HH Radco/Nimmerdor – fokker: Haras des Hayettes te F-08600 Givet), de tweede plaats op het podium pakten in de Grand Prix – winstsom 18.660 $! Proef die eveneens EL TORREO DE MUZE (Taran de la Pomme/Vigo d’Arsouilles – fokker: J. De Brabander te B-9100 Sint-Niklaas) beviel. Hij tekende een 7e plaats op 68 starters met zijn ruiter Bernardi Alves (BRA).

Ver van het miezerige herfstweer handhaven onze SBS-paarden zich aan de top. En houden ze aldus ons hart warm! (ML)