www.horseid.be: stijgend succes voor het online beheer van uw paardachtigen

Varia 09/10/2017
(c)LGCT-S. Grasso
(c)LGCT-S. Grasso

Samen werken aan een nog efficiënter gebruik ervan

De laatste statistieken van de Nationale Confederatie van het Paard van de maand september 2017 bevestigen dat u steeds talrijker inlogt bij www.horseid.be,

voor het elektronisch beheer van de verrichtingen in uw fokkerij die geregistreerd dienen te worden in de centrale databank. De SBS – fokkers plukken dan ook de vruchten van deze nieuwe tendens: de geboortes en/of mutaties worden snel en correct doorgegeven en afgehandeld door het SBS – secretariaat, zodat de paspoorten snel en correct de weg naar hun bestemmelingen vinden.

Maar hoe goed ook, elke prestatie is vatbaar voor verbetering. Hier volgen dus enkele raadgevingen om de meest terughoudende ertoe te overhalen www.horseid.be uit te proberen. En aldus de –talrijke en overtuigde – gebruikers ervan te helpen de werkwijze ervan te optimaliseren.

  • Vooreerst een boodschap voor hen die liever niet het verplichte vooraf aanmaken van een account in www.horseid.be uitvoeren: dit is een procedure die wat omslachtig lijkt, maar waar desalniettemin geen ontkomen aan is. De procedure is bovendien eenmalig. Eens het account aangemaakt kan de gebruiker in alle vrijheid, gratis en onbeperkt toegang verkrijgen tot alle functies van www.horseid.be. De gebruiker zal bovendien 15 euro besparen bij elke veulenregistratie, vergeleken met de klassieke procedure per brief!
  • Een andere subtiliteit om een optimaal gebruik van www.horseid.be te bewerkstelligen is het onderscheid te maken tussen de benamingen ‘fokker’, ‘eigenaar’ en ‘houder’.

Met ‘fokker’ wordt bedoeld de allereerste eigenaar van het paard die het veulen liet registreren bij het SBS. Eens de inschrijving gevalideerd, ontvangt hij van het SBS een e-mail met vraag om in te loggen op www.horseid.be, waar hij zijn veulen registreert en de factuur online betaalt. Een factuur – ter herinnering – die 15 euro minder bedraagt dat haar papieren versie. Binnen de 48 uur, volgend op de betaling ervan, ontvangt hij per e-mail het identificatie dossier dat in te vullen is door zijn dierenarts.  

Algemeen genomen is de eerste ‘eigenaar van het veulen dus de ‘fokker’. Indien er nadien een wijziging van eigenaar doorgevoerd wordt, zal deze door het SBS beheerd worden vanaf  de presentatie van het paspoort van het paard en het eigendomsbewijs voor de paarden die er een bezitten, alsook een bewijs van aankoop - of bij gebrek aan dit document -  een verklaring op eer van de nieuwe eigenaar.

Door ‘houder wordt bedoeld de persoon die zich in het alledaagse leven bezig houdt met het paard. Dat kan de fokker of de eigenaar zelf zijn, maar ook een ruiter, een manegehouder enz. De wijzigingen van houder worden beheerd door de Belgische Confederatie van het Paard, direct via www.horseid.be

  • Een bezoek aan www.horseid.be dringt zich dus op bij de start van het leven van een veulen, maar ook bij allerlei feiten tijdens het leven van het paard. Al deze mutaties zijn er beschikbaar en worden beheerd via elektronische weg:
  1. Wijziging van de houder (met de recente mogelijkheid om als houder uit te stappen zonder de nieuwe houder te kennen)
  2. Wijziging van de plaats waar het paard ondergebracht wordt
  3. Verwijdering uit de voedselketen (voor zover dit nog niet het geval was). Deze keuze is definitief
  4. Export
  5. Overlijden

En natuurlijk blijft ons secretariaat ter uwer beschikking voor elke informatie, advies of hulp bij uw eerste klikken in www.horseid.be. Aarzel dus niet ons te contacteren tijdens de kantooruren op het nummer 081/330.660 of een mail te sturen naar sbs@sbsnet.be