2022: een uitzonderlijk sportief jaar voor het SBS !

Elevage 02/01/2023

Nooit eerder in de loop van zijn lange geschiedenis, kende het Studbook SBS een dergelijke opeenstapeling van sportieve successen. Met dank aan zijn vertegenwoordigers op de internationale scène natuurlijk. En hoe! Successen niet alleen in aantal maar ook dankzij het uitzonderlijk competitieniveau van onze fokkerij.

Het is inderdaad op de mooiste wedstrijd van de wereld, meer bepaald de GP op CSI5* Genève, dat McLain Ward HH AZUR GARDEN’S HORSES E.O. (Thunder van de Zuuthoeve x Sir Lui) naar de eerste plaats van het podium sprong. Terwijl Edouard Schmitz met GAMIN VAN’T NAASTVELDHOF (Chacco Chacco x Toulon) zegevierde in de GP CSIO5* Dublin. Op CSIO5* Knokke pakten Peder Fredricson en H&M ALL-IN (Kashmir van Schuttershof x Andiamo) de zege in de GP, terwijl GRACIEUX DU PACHIS (Tinka’s Boy x Caretino) en Julien Epaillard bevestigden in de GP4* van Opglabbeek. DIEU-MERCI VAN T&L (Toulon x Corrado I) en Beth Underhill kaapten de zege weg in de GP5* van La Baule. Daarbij hoort eveneens de triomf van FIUMICINO VAN DE KALEVALLEI (Plot Blue x Nabab de Rêve) met Jur Vrieling op CSI5* Miami en Mexico. Natuurlijk mogen we de zege in de Wereldbeker van DUBAÏ DU BOIS PINCHET (Kashmir van Schuttershof x Andiamo) met Bryan Balsiger in Oslo niet vergeten.

U kan het palmares 2022 van al deze SBS-paarden inkijken in ‘Het Belgisch sportpaard’ van januari 2023, alsook een portret van twee fokkers Dominique Mathieu (Elevage de l’Enclos de l’Ange in Aarlen) en Karel Wijndaele (affix ‘Gris’ in Herzele). In de reeks gewijd aan het paardengebit, heeft ons Veterinair Advies het ditmaal over de ziekten van het volwassen paardengebit. Wij gaan een kijkje nemen in de wereld van de para-dressuur, een discipline waar het zoeken naar geschikte paarden immer actueel blijkt.

Tenslotte brengt ons eerste magazine van het jaar eveneens een overzicht van de 140 labels Springen, die het SBS toekende in 2022. Ook de nieuwe labels voor 2023 worden voorgesteld, zowel voor Springen als Dressuur. Voortaan zijn onze labels trouwens niet langer alleen bestemd voor merries en merrieveulens, maar voor alle paarden die bij hun geboorte ingeschreven werden of geregistreerd worden bij het SBS. Gender speelt ook niet langer een rol, gezien hengsten, ruinen, merries en merrieveulens eveneens in aanmerking komen. Meteen een bijkomende opportuniteit om uw fokkerij te valoriseren!

De actualiteit van ons Studbook omvat eveneens en vooral onze Selection Show die doorgaat van 24 tot 26 februari 2023 in Gesves. Oproep aan de hengstenhouders: alle kandidaat-hengsten dienen vooraf te beschikken over een gunstig advies van de Veterinaire Faculteiten van Gent of Luik. De dossiers dienen ons ten laatste te bereiken
tegen 23 januari ten laatste, datum van afsluiting van de inschrijvingen!

Meer info over al deze items op onze nieuwe website www.sbsnet.be, met een meer overzichtelijke interface, die een praktischer en aangenamer gebruik toelaat …

‘Het Belgisch Sportpaard’, wordt toegestuurd aan al onze aangesloten leden. Vergeet niet uw lidgeld 2023 in orde te brengen, zodat u het tijdschrift blijft ontvangen in uw brievenbus!